Analisis dan Ramalan Pilihanraya Kecil Manek Urai

( addendum – Sila baca juga artikel terkini ‘Keputusan Pilihanraya Kecil Manek Urai……….. )

Hari pengundian dalam Pilihanraya Kecil N.41 Manek Urai hanya tinggal dua hari lagi, iaitu pada 14 Julai 2009. Kini Kempen berjalan rancak dengan kedua dua belah pihak ada keyakinan memenangi kursi tersebut. Sama ada Pas atau UMNO akan memenangi kerusi ini bergantung kepada beberapa faktor .

Sebelum kita meramalkan keputusan Pilihanraya Kecil(PRK) ini eloklah dikemukakan rumusan fakta Kawasan DUN ini seperti berikut:

Data Pilihanraya Manek Urai

Data Pilihanraya Manek Urai

Kawasan ini telah kosong setelah kematian YB Ismail bin Yakob ( Pak Su Wil) dari parti PAS penyandang lima kali bagi kawasan ini sejak tahun 1986. Jadual di atas menunjukkan data terperinci Pilihanraya Umum(PRU) bagi tahun 1999, 2004 dan 2008 yang beliau menangi kecuali pada tahun 2004.

Calon yang bertanding kedua duanya muka baru, Tuan Aziz bin Tuan Mat, bekas pengurus di Kesedar, mewakili UMNO dan dan Fauzi bin Abdullah seorang kontraktor ikan, mewakili PAS.

Sekali pandang nampaknya kawasan ini kubu Pas sejak tahun 80an, walaupun telah kalah pada PRU 2004. Sebelum 80an kawasan ini pernah di menangi BN selama lima kali.

Perkara perkara yang memihak kepada PAS dalam PRK ini, ialah keteguhan kedudukan PAS sejak enam pilihanraya yang lepas, berasas kepada kepimpinan PAS yang mantap dibawah Tuan Guru Nik Aziz, seorang pemimpin yang di hormati penduduk Kelantan. Juga persepsi pengundi Melayu kepada UMNO masih negatif jika berpandu kepada beberapa pilihanraya kecil baru baru ini.

Punca kekalahan BN pada masa lepas kerana ketiadaan pemimpin UMNO yang cukup di hormati di peringkat negeri. BN juga terpaksa berhadapan dengan penyandang kursi, kecuali pada PRU 11, ketika mana BN mampu merampas kerusi kawasan ini.

Mengikut kajian regression analysis kita buat pada data PRU 2008, seorang penyandang mampu mendapat sebanyak 1,200 undi atas kekuatan peribadi untuk kawasan parlimen dan 400 undi bagi kawasan DUN. Atas fakta ini sahaja undi untuk PAS mungkin merosot 400 undi pada kali ini dan berpindah kepada UMNO.

Kepimpinan UMNO negeri kini di bawah Datuk Mustapha Mohammed, seorang pemimpin yang dikenali berintegriti tinggi mampu menarik beberapa undi lagi. Isu negara mungkin mampu mengalih beberapa undi lagi daripada PAS, terutama keenganan PAS bermuzakarah dengan UMNO, sementara sanggup berkerjasama dengan DAP sebuah parti yang menentang prinsip perjuangan PAS.

Selain itu, tahap populariti Dato Seri Najib yang kini sedang meningkat juga akan membantu calon BN.

Kemerosotan pengaruh PAS Kelantan dalam PAS Pusat setelah pemilihan parti tahun ini, serta persepsi wujudnya keretakan dalam kepimpinan PAS, sedikit sebanyak mungkin menjejas kewibawaan Nik Aziz di mata pengundi.

Faktor tempatan juga kurang memihak kepada PAS kerana sejak tahun 1986 majoriti yang diperolehi PAS di Manek Urai kian merosot pada setiap pilihanraya

Seperti lazim dalam mana mana PRK, Peratusan mengundi di jangka kurang daripada dalam PRU 2008, tetapi faktor ini dijangka tidak memihak kepada UMNO.

Atas sebab diatas, bolehlah dirumuskan ada kemungkinan PAS akan kalah pada PRK kali ini. Jika sekalipun PAS menang, ia hanya dengan majoriti yang tipis dalam sekitar 250 undi sahaja.

Sekian, wallahu alam, wassalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh,

DAH IKHWAN

This entry was posted in Pilihanraya Kecil and tagged , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Analisis dan Ramalan Pilihanraya Kecil Manek Urai

  1. gomoi says:

    Tahniah kepada ke PAS kerana meraih kemenangan di Manek Urai walaupun dengan majoriti yang kecil. Saya rasa UMNO patut membina jambatan baru buat orang2 Manek Urai biarpun hanya separuh jambatan.

  2. Pingback: Keputusan Pilihanraya Manek Urai: Suatu Ulasan dan Analisis « DAH IKHWAN Weblog

  3. Pingback: Pilihanraya Kecil Hulu Selangor P.94: Analisis Situasi dan Ramalan « DAH IKHWAN Weblog

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s