Pengundi Cina Senyap Senyap Mendaftar Tetapi Melayu Masih Lalai

Apabila Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR)  mengingatkan mereka  yang belum lagi mendaftar supaya mendaftar dengan segera, nampaknya ramai yang tidak menghiraukannya. Peringatan demi peringatan telah dibuat dan, terakhir pada  21 June lalu apabila Pengerusi SPR menyatakan kira kira 3 juta yang layak mengundi belum lagi mendaftar. Ini adalah jumlah yang besar dan mencerminkan kelalaian  dan tiadanya minat bagi anak anak muda menggunakan hak mereka untuk mengundi dan memilih kerajaan.

Mengapakah anak anak muda tidak berminat mengundi? Adakah ini benar bagi semua kaum. Apakah ini hanya terjadi kepada anak anak Melalyu sahaja? Bagaimana pula anak  muda kaum Cina dan kaum India?  Jika sambutan mereka berbeza, mengapa pula demikian ?

Untuk merungkai persoalan ini, mari kita kaji data yang ada dan buat sedikit kajian tentang hal ini. Dibawah, kita perturunkan jadual menunjukkan peratusan penggundi mengikut kaum  berbanding dengan peratusan rakyat Malaysia mengikut kaum:

Nota:
(1) Bagi taburan Rakyat Malaysia, sila rujuk Banci Penduduk Malaysia 2010, Taburan Penduduk dan  Demografi.
(2) Bagi pengundi berdaftar, sila rujuk artikel Utusan Malaysia yang berkaitan.
.
Dari jadual di atas kita nampak 67.4% daripada jumlah rakyat Malaysia adalah  Bumiputera, sementara  hanya 61.9% sahaja pengundi berdaftar terdiri dari kaum ini. Jadi, kuasa undi Bumiputera adalah kurang daripada sepatutnya. Bagi kaum Cina keadaannya lain pula. Mereka hanya membentuk 24.6% rakyat Malaysia, tetapi 30% daripada keseluruhan pengundi berdaftar adalah dari kaum ini. Ini pula bererti kuasa undi mereka adalah lebih daripada sepatutnya. Bai kaum India pula mereka membentuk 7.3% rakyat Malaysia dan juga jumlah yang telah berdaftar.
.
Mari kita kaji pula berapa ramaikah dari kaum Bumiputera yang belum mendaftar dan bagaimana pula halnya degan kaum Cina dan India. Sila lihat jaual berikut:

Nota: Bagi angka yang layak mengundi(21 tahun ke atas),  sila rujuk  Banci Penduduk Malaysia 2010, Taburan Penduduk dan  Demografi.

Jadual di atas menunjukkan lebih daripada 2.5 juta rakyat Malaysia belum lagi berdaftar sebagai pengundi dan dari   jumlah ini Bumiputera  1,858,000 orang,  atau 18.9% dari jumlah Bumiputera yang layak. Kaum Cina pula hanya 441,000 orang  sahaja yang belum berdaftar, atau 10.2%. Bagi kaum India pula angkanya ialah 222,000 0rang atau 22.5%.

Angka angka seperti di atas menunjukkan yang kaum Cina adalah lebih perihatin dan sedar dengan kuasa peti undi. Agaknya mereka kini yakin dengan kuasa undi yang cukup besar pada paras 30%  akan membolehkan mereka memain peranan  lebih berkesan dalam menentukan kemenangan dalam sesuatu kawasan pilihanraya, terutama kawasan majoriti Cina dan kawasan kawasan campuran yang ada  undi minoriti Cina.

Anehnya,  sungguhpun angka angka diatas mencerminkan keyakinan mereka  yang tinggi kepada proses pilihanraya, masyarakat Cina sebaliknya  telah menzahirkan sokongan yang kuat kepada perhimpunan bersih. Malah dalam satu tinjauan pendapat oleh pihak Merdeka Center ia menunjukkan hanya 19% daripada masyarakat tersebut yang yakin dengan proses pilihanraya.

Jadi, sementara masyarakat Melayu nampaknya masih lalai,  Maysarakat  Cina  pula sudahpun ramai mendaftar dan   bersiap sedia untuk  turun beramai ramai memilih dalam pilihanraya kali ini.

Dengan sentimen masyarakat Cina yang wujud sekarang, agak jelas mereka masih kukuh dibelakang DAP terutama di Pulau Pinang, Perak, Selangor, Kuala Lumpur, Sarawak dan mungkin bertambah di Negeri Sembilan dan Johore.

Kajian kita menunjukkan ada lebih 60 kawasan campuran dengan undi minoriti Cina yang melebihi 20%, terutama di Kawasan pantai barat Semenanjung dan Johore. Dalam kawasan kawasan ini, sebarang perpecahan undi Melayu dan sokongan yang rendah dari kaum India,   akan membahayakan kedudukan Barisan Nasional dan melunturkan kuasa Melayu yang sedia ada.

Jadi, kaum Bumiputera, terutama pengundi Melayu, berwaspadalah dalam pilihanraya ini.

Marilah mendaftar sebagai pengundi dengan segera. Anda hanya ada enam hari lagi(sehingga 30 Jun) untuk berbuat demikian.

Bagi mereka yang tidak sempat mendaftar sebelum tarikh tamat di atas, sila juga mendaftar secepat yang mungkin.

Bagaimana hendak mendaftar  adalah mudah dan anda hanya perlu membawa kad pengenalan sahaja dan mengisi borang yang disediakan ditempat mendaftar.

Tempat tempat pendaftaran  termasuklah yang berikut:

1. Ibu Pejabat Suruhanjaya Pilihanraya di Putrajaya
2. Ibu Pejabat Pilihanraya Negeri di negeri masing masing.
3 Mana mana pejabat pos yang berkomputer

Sekian, wallahu alam,

DAH IKHWAN

Advertisements
Gallery | This entry was posted in Artikel Politik, Pilihanraya Umum Ke 13 (2013), Uncategorized and tagged , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Pengundi Cina Senyap Senyap Mendaftar Tetapi Melayu Masih Lalai

  1. Hasnan says:

    Salah rumusan tuan. Kaum cina sudah tentu amat yakin dengan sistem pilihanraya kerana jumlah berdaftar untuk mengundi peratusannya tinggi dan jumlah peratusan keluar mengundi pun tinggi

    • DAH IKHWAN says:

      Rumusan kita sebenarnya serupa. Pada zahirnya mereka tidak percayakan sistem pilihanraya, tetapi sebenarnya mereka percaya dan senyap senyap mendaftar.

  2. Pingback: MCA colluded in Chinese tsunami and should not be taken back into cabinet | Helen Ang

  3. Pingback: PRU 14: Keputusan Pilihan Raya Umum.. Apakah Pilihan Anda?!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.