Pilihanraya Negeri Sarawak 2016: Kajian dan Ramalan.

Setelah tempoh pilihanraya tamat hari ini, suasana pilihanraya dan sentimen kaum di Sarawak kini lebih jelas. Sudah ada tanda-tanda pengundi Cina mulai berubah balik ke BN walaupun ini bukan majoriti daripada mereka. Kita anggar sokongan pengundi Cina kepada BN terkini adalah pada kadar 35% hingga 40% berbanding 24% pada PRN Sarawak 2011. Ini sudah cukup untuk BN menambah kerusi dalam DUN nanti. Sementara itu sokongan  Melayu/Melanau kekal pada 85% dan Dayak pada 63%.

Dengan angka diatas saya telah menyiapkan ramalan keputusan Pilihanraya ini. Hasil yang saya  dapati ialah BN mampu menang diantara minima  68 kerusi hingga ke maxima 74 kerusi.

Dikawasan Kuching ada tiga kerusi panas iaitu Kota Sentosa, Batu Kitang dan Batu Kawa. Batu Kitang mungkin dimenangi BN sementara di Kota Sentosa dan Batu Kawa pertarungan amat sengit menjadikan amat sukar meramalkan sama ada BN MAMPU  merampas kerusi ini daripada DAP.

Di kawasan Meradong, Dudong dan Bawang Assan juga dijangka persaingan sengit antara BN dan DAP tetapi Datuk Seri Wong Soon Koh dijangka berjaya mengekalkan kawasan Bawang Assan sebab populariti penyandang.

Di Miri pertandingan sengit dijangka antara BN dan DAP di Piasau dan Pujut, tetapi calon BN dijangkan dapat memenangi di Piasau manakala di Pujut amat sukar diramal.

D kawasan perdalaman, BN dijangka mendominasi semua kerusi seperti sebelum ini sunguhpun DAP  sudah mengorak langkah mencuba menembusi kubu BN di kawasan-kawasan ini. Bagaimanapun, PKR dijangka masih mampu bertahan di N 39 Krian dan N81 Ba’Kelalan dimana Baru Bian ketua PKR Sarawak akan mempertahan kerusi beliau.

Parti PAS  dan Parti PAN tidak dijangka memenangi apa-apapun. Ini kerana perjuangan mereka dipandang berasingan daripada suasana politik  di Sarawak.

 

Sekian wallahuaklam

 

DAH IKHWAN

Sila Baca Artikel berikut:

1. Keputusan Pilihanraya negeri Sarawak 2016, analisis dan Ulasan.

Gallery | This entry was posted in Pilihanraya Negeri Sarawak 2016 and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s